F&F

Polityka prywatności i plików cookie

W Tesco ciężko pracujemy, aby każdego dnia coraz lepiej służyć naszym klientom.  Dbałość o dane osobowe, które nam przekazujesz, jest niezwykle ważną częścią tego procesu.  Chcemy, abyś miał(a) pewność, że Twoje dane są u nas bezpieczne oraz rozumiał(a), w jaki sposób je wykorzystujemy, aby zapewnić Ci lepsze i bardziej spersonalizowane doświadczenia zakupowe.

Co opisuje ta polityka

Administratorem Twoich danych osobowych jest Tesco Stores Limited (określane w tej polityce jako "my" lub "nas").

Zobowiązujemy się do właściwego postępowania w zakresie gromadzenia, wykorzystywania i ochrony Twoich danych osobowych.  Dlatego opracowaliśmy niniejszą politykę prywatności i plików cookie ("Polityka"), która:

Oferujemy szeroką gamę produktów i usług, dlatego chcemy, aby było dla Ciebie jasne, co obejmuje niniejsza Polityka.  Ta polityka znajduje zastosowanie, jeżeli korzystasz z naszych usług (zwanych w tej Polityce "naszymi Usługami").  Przez korzystanie z naszych Usług należy rozumieć:

Niektóre części niniejszej Polityki mają również zastosowanie, kiedy korzystasz z usług farmaceutycznych w naszych sklepach.

Niektóre części niniejszej Polityki mają również zastosowanie do naszych systemów monitoringu wizyjnego (CCTV) stosowanego w naszych sklepach wtedy, gdy rejestrują one Twój wizerunek.

 Niektóre inne części naszej działalności oraz inne spółki z Grupy Tesco mogą potrzebować gromadzić i wykorzystywać dane osobowe w celu dostarczania Ci swoich produktów lub świadczenia Ci usług, jak również dla pewnych innych celów. Posiadają one własne polityki prywatności, które wyjaśniają, w jaki sposób Twoje dane osobowe są wykorzystywane.

Nasze Strony Internetowe lub Aplikacje Mobilne mogą zawierać linki do innych stron internetowych prowadzonych przez inne organizacje, które posiadają swoje własne polityki prywatności. Przed podaniem jakichkolwiek danych osobowych na takich stronach internetowych prosimy o uważne zapoznanie się z regulaminem oraz polityką prywatności tam zamieszczonymi, gdyż nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za strony internetowe innych organizacji.

Dane osobowe, które zbieramy

W tej sekcji dowiesz się, jakie dane osobowe możemy zbierać od Ciebie, gdy korzystasz z naszych Usług oraz jakie inne dane osobowe możemy pozyskiwać z innych źródeł.

Gdy rejestrujesz się do naszych Usług, możesz przekazać nam:

• Dane identyfikujące Ciebie, w tym adres pocztowy oraz adres, na który mają być wystawiane rachunki, adresy e-mail, numery telefonów, datę urodzenia oraz Twoją formę grzecznościową (np. Pan/Pani)

• Informacje dotyczące Twojego członkostwa w którymkolwiek z naszych klubów klientowskich, takich jak Christmas Savers

• Dane logowania do Twojego konta, takie jak nazwa użytkownika i hasło, które wybrałeś

Gdy zamawiasz zakupy online lub przeglądasz nasze Strony Internetowe lub korzystasz z naszych Aplikacji Mobilnych, możemy zbierać:

• Informacje o Twoich zakupach online (na przykład o tym, co kupiłaś/-eś, kiedy i gdzie kupiłaś/-eś oraz w jaki sposób za to zapłaciłaś/-eś)

• Informacje o Twoich zachowaniach online w trakcie przeglądania naszych Stron Internetowych lub korzystania z Aplikacji Mobilnych oraz informacje o kliknięciu w którąś z naszych reklam (w tym reklam zamieszczonych na stronach internetowych innych organizacji)

• Informacje o wszelkich urządzeniach, z których korzystasz w celu uzyskania dostępu do naszych Usług (w tym marka, model i system operacyjny, adres IP, typ przeglądarki i identyfikatory urządzeń mobilnych)

Jeśli używasz karty Clubcard w trakcie robienia u nas zakupów, lub korzystasz z kuponów lub bonów Clubcard, możemy zbierać: • Informacje o transakcjach, w tym w ramach zakupów w sklepie i online, za które zdobywasz punkty Clubcard oraz o tym jak korzystasz z Twoich kuponów i bonów Clubcard w Tesco, u innych firm z Grupy Tesco lub u naszych Partnerów Clubcard
Gdy kontaktujesz się z nami lub to my kontaktujemy się z Tobą odnośnie naszych Usług lub bierzesz udział w promocjach, konkursach, ankietach lub recenzjach na temat naszych Usług, możemy zbierać:

• Dane osobowe podawane przez Ciebie za każdym razem, gdy kontaktujesz się z nami odnośnie naszych Usług (przykładowo imię i nazwisko, nazwa użytkownika i dane kontaktowe), w tym telefonicznie, pocztą elektroniczną lub listownie, lub gdy kontaktujesz się z nami za pośrednictwem mediów społecznościowych

• Szczegóły dotyczące wiadomości e-mail i innych wiadomości elektronicznych, które wysyłamy do Ciebie, które otwierasz, w tym wszelkie łącza w nich zawarte, na które klikasz

• Twoje uwagi, opinie oraz odpowiedzi udzielone przez Ciebie w ramach ankiet klientowskich oraz recenzji

Gdy odwiedzasz nasze sklepy: • Nagrania przedstawiające wizerunek Twojej osoby mogą być rejestrowane przez urządzenia monitoringu wizyjnego (CCTV)
Kiedy korzystasz z naszych aptek:  • dane osobowe, w tym dane dotyczące Twoich recept, historię medyczną, dane dotyczące płatności i dane kontaktowe / adresowe

 

 Inne źródła danych osobowych

Możemy również wykorzystywać dane osobowe z innych źródeł, takich jak specjalistyczne firmy dostarczające informacje, kanały mediów internetowych, Partnerzy Tesco oraz rejestry publiczne.  Przykładowo, te inne dane osobowe pomagają nam:

Jak i dlaczego wykorzystujemy dane osobowe

W tej części szczegółowo wyjaśniono, w jaki sposób i dlaczego wykorzystujemy dane osobowe.

Dane osobowe wykorzystujemy do

Oznacza to, że przetwarzanie Twoich danych osobowych pozwala nam na Dlaczego przetwarzamy Twoje dane osobowe w ten sposób?

Podstawa prawna

Udostępniania Ci naszych Usług do korzystania przez Ciebie

Zarządzanie kontami, które posiadasz u nas, w tym Twojego konta Clubcard

Zarządzenie Twoimi zamówieniami oraz zwrotami

Potrzebujemy przetwarzać Twoje dane osobowe, abyśmy mogli zarządzać Twoimi kontami klientowskimi, dostarczać Ci towary i usługi, które chcesz kupić oraz pomagać Ci we wszelkich zamówieniach i zwrotach, o które możesz poprosić.

Przetwarzanie niezbędne dla wykonania umowy

W tym czasie zbieramy:

  • dane dotyczące zakupów i transakcji
  • dane kontaktowe
  • szczegółowe informacje dotyczące profilu
  • szczegóły dotyczące dostawy/odbioru.

Nie będziemy w stanie dostarczyć Ci Twoich produktów lub usług, jeśli nie podasz nam tych informacji.

Prawnie uzasadniony interes:

  • inne operacje przetwarzania danych występujące po zrealizowaniu zamówienia i w odniesieniu do pozostałych danych osobowych określonych w niniejszej sekcji
Zarządzania i usprawniania naszych codziennych operacji

Zarządzanie i usprawnianie naszych Stron Internetowych i Aplikacji Mobilnych

Używamy plików cookie (tzw. „ciasteczek”) i podobnych technologii na naszych Stronach Internetowych i w Aplikacjach Mobilnych w celu zwiększenia Twojej wygody i poprawy Twojego zadowolenia z korzystania z nich.

Niektóre pliki cookie są niezbędne, więc nie należy ich wyłączać, jeśli chcesz mieć możliwość korzystania ze wszystkich funkcji oferowanych przez nasze Strony Internetowe i Aplikacje mobilne.  Możesz wyłączyć inne ciasteczka, ale może to mieć wpływ na poziom Twojego zadowolenia z korzystania z tych stron lub aplikacji. Więcej informacji o plikach cookie i sposobach ich wyłączania możesz znaleźć w sekcji Pliki cookie i podobne technologie.
Prawnie uzasadniony interes
  Pomoc w rozwijaniu i ulepszaniu naszej oferty produktów, usług, sklepów, systemów informatycznych, know-how oraz sposobów komunikowania się z Tobą Wykorzystujemy dane osobowe do prowadzenia badań rynkowych oraz wewnętrznych badań i rozwoju, a także do ulepszania naszych systemów informatycznych (w tym w zakresie ich bezpieczeństwa) oraz naszej gamy produktów, usług oraz sklepów.  Dzięki temu możemy Ci lepiej służyć, jako naszemu klientowi.  
  Wykrywanie nadużyć finansowych i innych przestępstw oraz zapobieganie im Jest dla nas ważnym, abyśmy monitorowali, w jaki sposób nasze Usługi są wykorzystywane, aby wykrywać i zapobiegać oszustwom, innym przestępstwom i niewłaściwemu korzystaniu z nich.  Pomaga nam to upewnić się, że możesz bezpiecznie korzystać z naszych Usług             

Personalizowania Twojej relacji klientowskiej z Tesco

Wykorzystywanie Twoich zachowań online podczas korzystania z sieci, a także Twoich zakupów robionych w naszych sklepach oraz online (w tym transakcji Clubcard), aby lepiej zrozumieć Ciebie, jako klienta i móc dostarczyć Ci spersonalizowane oferty i usługi Przyjrzenie się Twoim zachowaniom online podczas korzystania z sieci oraz Twoim zakupom pozwala nam personalizować nasze oferty i usługi dedykowane Tobie.  Pomaga to nam zaspokoić Twoje potrzeby klientowskie. Prawnie uzasadniony interes
 

Dostarczanie Ci odpowiedniej komunikacji marketingowej (w tym za pośrednictwem poczty elektronicznej, listownie lub w postaci reklam internetowych) dotyczącej naszych produktów i Usług, a także naszych dostawców, Partnerów Tesco i podmiotów z Grupy Tesco. W ramach tego reklama internetowa może być wyświetlana na stronach internetowych Grupy Tesco oraz na stronach internetowych innych organizacji, a także w kanałach mediów internetowych (w tym na przykład poprzez Sky AdSmart, https://www.skyadsmart.co.uk/]). Możemy również mierzyć skuteczność naszej komunikacji marketingowej oraz komunikacji naszych dostawców i Partnerów Tesco.

Chcemy mieć pewność, że zapewniamy Ci komunikację marketingową, w tym reklamę internetową, która jest zgodna z Twoimi zainteresowaniami. Aby to osiągnąć mierzymy również Twoje odpowiedzi na komunikaty marketingowe dotyczące oferowanych przez nas produktów i usług, co oznacza również, że możemy zaoferować Ci produkty i usługi, które lepiej spełniają Twoje potrzeby, jako klienta.

Możesz zmienić swoje preferencje w zakresie komunikacji marketingowej, zarówno podczas rejestracji do naszych Usług, jak i w dowolnym momencie później.

Masz również wybór, jeśli chodzi o reklamę internetową. Poniżej przedstawiamy Ci możliwości wyboru w odniesieniu do plików cookie oraz tego, w jaki sposób może kontrolować swoje preferencje dotyczące internetowej reklamy behawioralnej.

 

 
Kontaktowania się oraz interakcji z Tobą Kontaktowanie się z Tobą, na przykład telefonicznie, pocztą elektroniczną, listownie lub odpowiadając na Twoje posty w mediach społecznościowych, które zostały do nas skierowane, w kwestiach dotyczących naszych Usług.

Chcemy lepiej służyć Ci, jako naszemu klientowi, dlatego wykorzystujemy dane osobowe do udzielania wyjaśnień lub pomocy w odpowiedzi na Twoje komunikaty, pomocy w odpowiedzi na Twoje komunikaty,

Prawnie uzasadniony interes
 

Zarządzanie promocjami i konkursami, w których bierzesz udział, również tymi, które prowadzimy z naszymi dostawcami oraz Partnerami Tesco.

Musimy przetwarzać Twoje dane osobowe, abyśmy mogli zarządzać promocjami i konkursami, do których chcesz zgłosić swoją kandydaturę.  

Skargi

 

Systemy monitoringu wizyjnego (CCTV)

 

Apteki Tesco

Zapraszanie Cię do udziału w ankietach, recenzjach i innych działaniach związanych z badaniem rynku, prowadzonych w naszym imieniu przez podmioty z Grupy Tesco oraz inne organizacje w naszym imieniu.

 

Rozpatrywanie reklamacji, roszczeń prawnych lub sporów z udziałem Ciebie lub nas.

 

Monitorowanie bezpieczeństwa naszych sklepów w celu zapobiegania i wykrywania przestępczości i zachowań antyspołecznych.

 

Aby zapewnić bezpieczną dostawę usług opieki zdrowotnej.

Przeprowadzamy badania rynkowe w celu udoskonalenia naszych Usług. Jeśli jednak skontaktujemy się z Tobą w tej sprawie, nie jesteś zobligowany do uczestnictwa. Jeśli powiesz nam, że nie chcesz, abyśmy skontaktowali się z Tobą w celu przeprowadzania badań rynkowych, uszanujemy ten wybór. Nie wpłynie to na zdolność korzystania z naszych Usług ani programu Clubcard.

Na przykład, jeśli masz wypadek lub zdarzenie medyczne w naszych sklepach. Może to obejmować dokumentację medyczną.

 

W celu ochrony naszej działalności, lokalnej społeczności, klientów i naszych pracowników.

 

Musimy przetwarzać Twoje dane osobowe, w tym informacje o Twoim stanie zdrowia, aby zapewnić Ci najwyższy standard opieki, zgodnie z wymaganiami National Health Service (NHS). Dane z Twoich recept nie będą wykorzystywane do żadnych innych celów.

Rozwiązywanie sporów, rozpatrywanie skarg lub roszczeń

 

Prawnie uzasadniony interes

 

Konieczność udzielenia pomocy medycznej

 

Aby pomóc nam lepiej zrozumieć Ciebie, jako naszego klienta oraz zapewnić Ci usługi i komunikację marketingową, w tym reklamę internetową, które są stosowne dla Twoich zainteresowań, łączymy również dane osobowe, które gromadzimy podczas Twoich zakupów w sklepie, gdy korzystasz z karty lub breloka Clubcard, z danymi osobowymi, które pozyskujemy z naszych Stron Internetowych, z Aplikacji Mobilnych lub innych źródeł.

Prawnie uzasadniony interes w korzystaniu z Twoich danych osobowych

W przypadkach, w których wskazaliśmy powyżej, że nasze wykorzystanie Twoich danych osobowych opiera się na naszych „prawnie uzasadnionym interesie”, ten interes to:

Udostępnianie danych osobowych w ramach Grupy Tesco

Ta sekcja wyjaśnia, w jaki sposób i dlaczego dane osobowe mogą być udostępniane innym podmiotom należącym do Grupy Tesco.

Możemy udostępniać innym podmiotom z Grupy Tesco dane osobowe, które gromadzimy.  Dane osobowe udostępniamy, przykładowo, następującym spółkom z Grupy Tesco.

Tesco Bank

Tesco Bank wykorzystuje dane z Twojego konta Clubcard, aby pomóc ustalić możliwość zaoferowania Ci określonych produktów oraz rabatów, zniżek lub ofert skierowanych do Ciebie.

Tesco Bank może wykorzystywać dane, które podajesz, takie jak imię i nazwisko oraz adres, aby na ich podstawie zidentyfikować Twoją kartę Clubcard powiązaną z tych adresem. Może też wykorzystywać dane gromadzone w ramach Twojego konta Clubcard, aby pomóc dostosować oferty do Twoich potrzeb.   Następnie, wykorzystywana będzie tylko ta powiązana z Twoim adresem karta Clubcard, która przyniesie Ci największe warunki, zniżki lub oferty.

Tesco Bank może przeglądać dane z twojej karty Clubcard na różne sposoby, aby lepiej zrozumieć Twoje potrzeby (nazywamy to "profilowaniem"). Profilowanie obejmuje takie czynniki, jak prawdopodobieństwo, że Tesco Bank uzna, że jesteś w stanie spłacić pożyczkę udzieloną przez Tesco Bank, jak często korzystasz z innych produktów i usług Tesco oraz w jaki sposób lubisz robić zakupy. Profilowanie pomaga Bankowi Tesco stworzyć szereg "wyników Clubcard", które następnie są wykorzystywane, jako jeden z czynników w automatycznym procesie podejmowania decyzji.

Tam, gdzie ma to zastosowanie, w momencie składania wniosku, otrzymane przez Ciebie indywidualne oferty mogą mieć wpływ na Twoją zdolność kredytową. Tesco Bank może także brać pod uwagę, czy jesteś klientem Clubcard.

Profilowanie pozwala Bankowi Tesco dostosować oferty specjalnie do swoich klientów. Oznacza to, że różni klienci Clubcard mogą otrzymywać różne oferty. Profilowanie produktów bankowych oznacza, że klienci otrzymają lepsze oferty i / lub z większym prawdopodobieństwem otrzymają wnioskowany produkt niż klienci bez karty Clubcard, którzy mają przybliżoną równoważną zdolność kredytową.

Tam, gdzie Tesco Bank oferuje produkty ubezpieczeniowe, profilowanie Clubcard oznacza, że chociaż różni klienci Clubcard mogą otrzymywać różne oferty, klienci Clubcard zawsze otrzymają lepsze oferty niż klienci bez karty Clubcard.

Informacje o karcie Clubcard (w tym informacje o zakupach z użyciem karty Clubcard) oraz informacje o zachowaniu online, które zgromadziliśmy za pomocą plików cookie udostępniamy Tesco Bank. Pomaga to im poprawić jakość usług i sprawić, że ich komunikacja marketingowa będzie bardziej odpowiadała Twoim potrzebom.

Możemy również korzystać z danych dostarczonych nam przez Tesco Bank, na przykład informacji o posiadanych przez Ciebie produktach Tesco Bank, aby ulepszyć nasze usługi i sprawić, by nasza komunikacja marketingowa bardziej odpowiadała Twoim potrzebom.

Więcej informacji na temat sposobu, w jaki Tesco Bank wykorzystuje Twoje dane znajdziesz w polityce prywatności i plików cookie Tesco Bank.

Tesco Mobile

Informacje z Twojego konta Clubcard (w tym informacje o zakupach z użyciem karty Clubcard) oraz informacje o zachowaniu online, które zgromadziliśmy za pomocą plików cookie udostępniamy Tesco Mobile. Pomaga to im poprawić jakość usług i sprawić, że ich komunikacja marketingowa będzie bardziej odpowiadała Twoim potrzebom.

Więcej informacji na temat sposobu, w jaki Tesco Mobile wykorzystuje Twoje dane znajdziesz w polityce prywatności i plików cookie Tesco Mobile.

dunnhumby

dunnhumby, część Grupy Tesco, jest również jednym z naszych głównych dostawców usług. Dunnhumby pomaga nam wykorzystywać dane osobowe w celu poprawy naszego zrozumienia klientów i spersonalizowania Twojej relacji klientowskiej. 

Więcej informacji na temat dunnhumby można znaleźć tutaj. - https://www.dunnhumby.com/

               

Udostępnianie danych osobowych Partnerom Tesco i Dostawcom Usług

Ta sekcja wyjaśnia, w jaki sposób i dlaczego udostępniamy dane osobowe Partnerom Tesco i Usługodawcom.

Kiedy udostępniamy dane osobowe tym firmom, wymagamy od nich, aby dane były bezpiecznie przechowywane, zaś tym firmom nie wolno ich wykorzystywać do własnych celów marketingowych.

Partnerzy Tesco

Współpracujemy z wieloma naszymi Partnerami, którzy

  • sprzedają swoje produkty za pośrednictwem naszych usług, na przykład za pośrednictwem Tesco Marketplace; lub
  • oferują swoje produkty, usługi i / lub możliwość zdobywania punktów za pośrednictwem Clubcard.

Udostępniamy tylko te dane osobowe, które umożliwiają naszym Partnerom świadczenie ich usług.  Na przykład, gdy robisz zakupy na Tesco Marketplace, przekazujemy odpowiedniemu Partnerowi Tesco twoje imię i nazwisko oraz dane kontaktowe, aby mogli dostarczyć zamówione produkty.

 

Dostawcy Usług

Współpracujemy ze starannie wybranymi Dostawcami Usług, którzy realizują określone funkcje w naszym imieniu.  Należą do nich, przykładowo, firmy, które dostarczają nam usługi związane z technologią, przechowywaniem, łączeniem i analizowaniem danych, przetwarzaniem płatności, usługi prawne i inne wyspecjalizowane usługi, a także usługi kurierskie.

Naszym Dostawcom Usług udostępniamy tylko te dane osobowe, które umożliwiają im świadczenie usług na naszą rzecz.

Niektórzy z Dostawców Usług, z którymi współpracujemy, obsługują internetowe kanały medialne i umieszczają na tych kanałach medialnych w naszym imieniu odpowiednie reklamy internetowe naszych produktów i usług, jak również produktów lub usług naszych dostawców. Na przykład, możesz zobaczyć reklamę naszych produktów i usług, gdy korzystasz z określonej strony mediów społecznościowych lub oglądasz telewizję na swoim koncie płatnej telewizji.

Przykładowo, naszymi Dostawcami Usług są Facebook, Adobe, Dunnhumby i WorldPay.

 

Udostępnianie danych osobowych innym organizacjom

Ta sekcja wyjaśnia, w jaki sposób i dlaczego udostępniamy dane osobowe innym organizacjom.

Możemy udostępniać dane osobowe innym organizacjom w następujących okolicznościach:

W jaki sposób chronimy dane osobowe

Wiemy, jak ważna jest ochrona Twoich danych osobowych i prawidłowe zarządzanie nimi.  W tej sekcji przedstawiono niektóre środki bezpieczeństwa, które stosujemy.

Jakkolwiek stosujemy odpowiednie środki techniczne i organizacyjne w celu ochrony Twoich danych osobowych, ważnym jest, abyś przechowywał swoje dane logowania w sposób bezpieczny oraz chronił urządzenia przed nieautoryzowanym dostępem.

Dane osobowe, które od zbieramy od Ciebie, mogą być przekazywane i przechowywane w miejscu przeznaczenia znajdującym się poza Europejskim Obszarem Gospodarczym ("EOG").  Mogą być również przetwarzane przez firmy działające poza EOG, które pracują dla nas lub dla jednego z naszych Dostawców Usług.  W takim przypadku zapewniamy, że Twoje prawo do prywatności jest respektowane zgodnie z niniejszą Polityką. Najczęstszym sposobem, z którego korzystamy, aby osiągnąć ten cel jest zawarcie specyficznego rodzaju umowy, której kopia jest dostępna tutaj [http://ec.europa.eu/justice/data-protection/international-transfers/transfer/index_en.htm] or through an approved scheme such as the Privacy Shield [https://www.privacyshield.gov/welcome].

Jak długo korzystamy z danych osobowych

Nie będziemy przechowywać Twoich danych osobowych dłużej, niż jest to konieczne, przy czym to jak długi jest ten czas przechowywania danych, zależy od kilku czynników, w szczególności tego:

 Marketing i badania rynku

Ta sekcja wyjaśnia, jakie masz możliwości wyboru, jeżeli chodzi o otrzymywanie komunikatów marketingowych oraz udział w badaniach rynku.

Będziemy wysyłać Ci stosowne oferty i wiadomości dotyczące naszych produktów i Usług na wiele sposobów, w tym przez e-mail, ale tylko wtedy, gdy wcześniej wyraziłaś/-eś zgodę na otrzymywanie tych komunikatów marketingowych.  Rejestrując się u nas, zapytamy, czy chcesz otrzymywać informacje marketingowe, a swoją decyzję w tym zakresie możesz zmienić w dowolnym momencie online, kontaktując się z nami telefonicznie lub w formie pisemnej

Chcielibyśmy również poznać Twoje opinie, które pomogą nam ulepszyć nasze Usługi, dlatego też możemy skontaktować się z Tobą w celu badania rynku. Zawsze masz wybór, czy wziąć udział w naszych badaniach rynku.

Pliki cookies i podobne technologie

My oraz nasi partnerzy używamy plików cookies i podobnych technologii, takich jak tagi i piksele ("pliki cookie"), w celu personalizacji i poprawy jakości obsługi, podczas korzystania przez Ciebie z naszych Stron Internetowych i Aplikacji Mobilnych oraz w celu dostarczenia Ci stosownych reklam internetowych. Ta sekcja zawiera więcej informacji o plikach cookie, w tym o tym, w jaki sposób je wykorzystujemy i w jaki sposób możesz dokonywać wyborów dotyczących korzystania z plików cookie.

Jak wykorzystujemy pliki cookie

Cookies to małe pliki tekstowe zawierające unikalny identyfikator, które są przechowywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym, dzięki czemu urządzenie może być rozpoznawane podczas korzystania z konkretnej strony internetowej lub aplikacji mobilnej. Mogą one być używane tylko przez czas trwania Twojej wizyty lub mogą być wykorzystywane do mierzenia Twojej interakcji z usługami i treściami w pewnym przedziale czasu. Pliki cookie pomagają w zapewnieniu ważnych funkcji i funkcjonalności naszych Stron Internetowych i Aplikacji Mobilnych oraz w celu poprawy jakości korzystania z nich przez Ciebie.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookie w naszych Usługach, mogą one zostać użyte do następujących celów:

Ulepszanie sposobu działania naszych Stron Internetowych i Aplikacji Mobilnych

Cookies pozwalają nam usprawnić sposób działania naszych Stron Internetowych i Aplikacji Mobilnych, tak abyśmy mogli spersonalizować Twoje doświadczenia klientowskie i umożliwić Ci skorzystanie z wielu przydatnych funkcji, które one oferują.

Przykładowo, używamy plików cookie, aby zapamiętać preferencje i zawartość Twojego koszyka po Twoim powrocie do naszych Stron Internetowych i Aplikacji mobilnych.

Poprawa wydajności naszych Stron Internetowych i Aplikacji Mobilnych

Cookies mogą pomóc nam zrozumieć, w jaki sposób nasze Strony Internetowe i Aplikacje Mobilne są wykorzystywane, przykładowo, do informowania nas o tym, czy podczas korzystania z nich pojawiają się komunikaty o błędach.

Pliki cookie tego rodzaju zbierają dane, które są w większości zagregowane i zanonimizowane.
Dostarczanie odpowiednich reklam internetowych, w tym za pośrednictwem mediów społecznościowych

Używamy plików cookie, aby móc dostarczać Ci reklamy internetowe, które naszym zdaniem są dla Ciebie najbardziej odpowiednie, na naszych Stronach Internetowych, stronach internetowych innych organizacji i przy użyciu mediów społecznościowych. Pliki cookie wykorzystywane w tym celu są często umieszczane na naszych Stronach Internetowych przez wyspecjalizowane organizacje świadczące dla nas specjalistyczne usługi.

Te pliki cookie mogą zbierać informacje o Twoich zachowaniach w sieci, takie jak adres IP, strona internetowa, z której nastąpiło połączenie oraz informacje o historii Twoich zakupów lub zawartości Twojego koszyka. Oznacza to, że możesz zobaczyć nasze reklamy na naszych Stronach Internetowych oraz na stronach internetowych innych organizacji. Na naszych Stronach Internetowych mogą być również wyświetlane reklamy innych organizacji.

Aby móc dostarczać Ci reklamy internetowe, które są dla Ciebie istotne, możemy również połączyć dane, które zbieramy za pośrednictwem plików cookie w przeglądarce Twojego komputera lub z innych urządzeń, z innymi danymi, które zebraliśmy, na przykład z danymi o korzystaniu przez Ciebie z Clubcard i Twoich zakupach w sklepie.

Mierzenie skuteczności naszych komunikatów marketingowych, w tym reklam internetowych

Pliki cookie mogą powiedzieć nam, czy widziałaś/-eś konkretną reklamę oraz ile czasu upłynęło od momentu, gdy została Ci on wyświetlona. Informacje te pozwalają nam mierzyć skuteczność naszych internetowych kampanii reklamowych oraz kontrolować ile razy reklama została Tobie wyświetlona.

Używamy plików cookie także do pomiaru skuteczności naszych komunikatów marketingowych, przykładowo, poprzez informowanie nas, czy otworzyłaś/-eś marketingową wiadomość e-mail, którą do Ciebie wysłaliśmy.

 

Podmioty trzecie działające za pośrednictwem naszych Stron Internetowych i Aplikacji mobilnych

Poniżej przedstawiamy listę naszych kluczowych partnerów wraz z informacją na temat usług, które dla nas świadczą. Lista ta nie jest wyczerpująca, ale obejmuje tych partnerów, z którymi mamy ustalone relacje i których technologie, w zakresie plików cookie są najczęściej wykorzystywane w naszych Usługach.

Pomiary i personalizacja Analiza wykorzystania naszych usług, w tym testowanie różnych wersji w zakresie treści. Dane te mogą być również wykorzystane do personalizacji naszych usług i marketingu naszych usług.

Adobe

Optimizely

Google

Rekomendacje produktów

Wzbogacenie Twoich doświadczeń zakupowych poprzez dostarczanie Ci indywidualnych rekomendacji, stosowane na niektórych z naszych Stron Internetowych (np. Tesco Direct i F&F). Rich Relevance
Marketing internetowy Personalizacja reklam Tesco wyświetlanych za pośrednictwem Stron Internetowych Tesco oraz innych stron w oparciu o Twoje interakcje z Tesco. Przykładowo, z wykorzystaniem danych o Twoich transakcjach w Tesco, o tym, co znajduje się w Twoim koszyku oraz o stronach i produktach, które przeglądasz. Możemy również wykorzystać Twoje dane Clubcard, aby lepiej spersonalizować nasz marketing za pośrednictwem naszego głównego partnera, Sociomantic (spółki zależnej firmy dunnhumby, należącej do Tesco).

Sociomantic

Bing

Google

Media społecznościowe Docieranie do Ciebie za pośrednictwem platform społecznościowych oraz w celu umożliwiania dzielenia się oraz zaangażowania, przy użyciu naszych Stron Internetowych. Firmy te mogą wykorzystywać Twoje dane do swoich własnych celów, w tym do profilowania i kierowania do Ciebie przekazu za pomocą innych reklam.

Facebook

Twitter

RadiumOne

Komentowanie Aby umożliwić komentowanie na naszych Stronach Internetowych (np. Tesco Real Food) Disqus
Dostarczanie reklam naszym partnerom handlowym Umożliwienie nam personalizacji i dostarczania reklam internetowych w imieniu naszych partnerów handlowych.

Google

Sociomantic

 

Twoje możliwości wyboru, jeśli chodzi o Cookies

Pliki cookie w przeglądarce internetowej

Za pomocą ustawień przeglądarki możesz akceptować lub odrzucać nowe pliki cookie oraz usuwać już istniejące.  Możesz również ustawić przeglądarkę tak, aby powiadamiała Cię o każdym umieszczeniu nowych plików cookie na Twoim komputerze lub innym urządzeniu.  Bardziej szczegółowe informacje na temat sposobu zarządzania plikami cookie można znaleźć korzystając z funkcji pomocy, dostępnej w Twojej przeglądarce internetowej.

Jeśli zdecydujesz się wyłączyć niektóre lub wszystkie pliki cookie, możesz nie być w stanie w pełni korzystać z naszych Stron Internetowych. Na przykład, możesz nie być w stanie dodawać produktów do koszyka, przejść do finalizowania transakcji, lub korzystać z tych naszych produktów i usług, które wymagają zalogowania się.

Możesz również zarządzać plikami cookie związanymi z reklamami, używanymi w naszych Usługach, odznaczając poszczególnych dostawców usług wymienionych w powyższej tabeli lub odwiedzając witrynę YourOnlineChoices. Tam, gdzie wyświetlamy spersonalizowane reklamy na stronach internetowych innych organizacji, zwykle będzie wyświetlana ikona AdChoices. Klikając w tę ikonę otrzymasz szczegółowe wskazówki dotyczące kontroli preferencji dla reklam internetowych. Więcej informacji można znaleźć na stronie YourAdChoices.

Aplikacje Mobilne

Pliki cookie działają na Aplikacjach Mobilnych w różny sposób, ponieważ są zakodowane w samej aplikacji i będą używać unikalnego identyfikatora utworzonego przez urządzenie mobilne dla celów działalności reklamowej. Ten identyfikator reklamowy możesz wyłączyć lub zresetować za pomocą ustawień prywatności urządzenia mobilnego.

Prawa dostępu do danych

Masz prawo wglądu do swoich danych osobowych przechowywanych przez nas.  Nazywa się to wnioskiem o dostęp do danych i udzielenie informacji.

Aby otrzymać kopię Twoich danych osobowych, które posiadamy, prosimy o kontakt listowny pod adresem:

Data Protection Executive, Group Safety, Security and Resilience, Maldon Building, Falcon Way, Shire Park, Welwyn Garden City,  AL7 1GA

Możesz także skontaktować się z nami za pomocą poczty elektronicznej na adres: subjectaccess.request@uk.tesco.com.

Pozostałe prawa ochrony danych

W odniesieniu do Twoich danych osobowych masz również prawo do:

  1. żądania poprawienia informacji o Tobie:

Krótkie podsumowanie prawa:

jeśli uważasz, że posiadamy niekompletne, nieaktualne lub nieprawdziwe informacje o Tobie, skontaktuj się z nami, a my je poprawimy.

  1. zgłoszenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych:

Krótkie podsumowanie prawa:

sprzeciw ogólny - rozpatrzymy wówczas Twój sprzeciw wobec wykorzystania przez nas Twoich danych osobowych. Jeśli po wyważeniu, Twoje prawa, interesy i wolności przeważają nad naszymi interesami w korzystaniu z Twoich danych osobowych, na Twoje żądanie ograniczymy ich wykorzystanie (patrz sekcja 3 poniżej) lub je usuniemy (patrz sekcja 4 poniżej).

sprzeciw w odniesieniu do marketingu bezpośredniego - w przypadku zgłoszenia takiego sprzeciwu zaprzestaniemy wykorzystywania danych osobowych do celów marketingu bezpośredniego.

  1. żądania ograniczenia przetwarzania:

Krótkie podsumowanie prawa:

Istnieje kilka sytuacji, w których możesz ograniczyć wykorzystywanie przez nas Twoich danych osobowych, co obejmuje (ale nie ogranicza się do) przypadki, gdy

  1. żądania usunięcia danych:

Krótkie podsumowanie prawa:

Istnieją sytuacje, w których możesz nam nakazać usunięcie Twoich danych osobowych, co obejmuje (ale nie ogranicza się do) przypadków, gdy

  1. przenoszenia danych:

Krótkie podsumowanie prawa:

Aby uzyskać więcej informacji odnośnie tego prawa, kliknij tutaj - https://www.tesco.com/data-portability/en-GB/

  1. wniesienia skargi do organu nadzorczego ds. ochrony danych:

Chcielibyśmy mieć szansę rozwiązania wszelkich Twoich skarg, jednakże masz również prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego ds. ochrony danych osobowych, na temat sposobu, w jaki wykorzystaliśmy Twoje dane osobowe. Dane kontaktowe organu nadzorczego dostępne są na stronie https://ico.org.uk/.

Więcej informacji na temat Twoich praw do ochrony danych

Więcej szczegółów na temat praw związanych z ochroną danych osobowych znajduje się również na stronie internetowej organu nadzorczego ds. ochrony danych osobowych, o którym mowa powyżej. Jeżeli chcesz uzyskać od nas więcej informacji na temat tych praw, prosimy zapoznać się z sekcją "Jak się z nami skontaktować" poniżej.

Możesz także odwiedzić nasze Privacy Centre, aby dowiedzieć się więcej: https://www.tesco.com/help/privacy-and-cookies/privacy-centre/

 Jak się z nami skontaktować

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących sposobu, w jaki zbieramy, przechowujemy i wykorzystujemy dane osobowe prosimy o kontakt:

Numer telefonu: 0800 50 5555

                              0330 123 4055

Email: customer.service@tesco.co.uk

Adres:Tesco Customer Service Centre

Baird Avenue

Dundee

DD1 9NF, Wielka Brytania

Nasz Inspektor Ochrony Danych

Z naszym Inspektorem Ochrony Danych osobowych można skontaktować się za pomocy poczty elektronicznej: DPO@uk.tesco.com

Ostatnia aktualizacja tej Polityki nastąpiła w dniu 21.05.2018 r.

Najnowsze trendy i oferty specjalne - prosto do Twojej skrzynki.

Aby zapewnić poprawne działanie naszego serwisu, zapisujemy pliki cookie na komputerach naszych użytkowników.
Korzystając z serwisu, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej >